Autorem artykułu jest Olek Nowak
Obecnie coraz większy nacisk kładzie się na zdrowy styl życia. Znakomitym sposobem na polepszenie samopoczucia, dodanie organizmowi energii oraz poprawę wyglądu zewnętrznego ma dieta oczyszczająca.
W diecie oczyszczającej ogromnego znaczenia nabiera usuwanie toksyn z komórek naszego ciała. Tutaj też pojawia się fundamentalna różnica pomiędzy dietą oczyszczającą i innymi rodzajami diet. W czasie stosowania diety oczyszczającej nie chodzi o obniżenie ciężaru ciała czy spadek tkanki tłuszczowej lecz usunięcie szkodliwych substancji zalegających w naszym systemie.
Dietę oczyszczającą powinny stosować osoby ciągle wyczerpane, a także te, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Szczególnie będzie to miało znaczenie w przypadku osób, jakie nieregularnie odżywiają się oraz pacjentów po przebyciu ścisłego kurowania lekami o znacznej toksyczności. W zasadzie każdy z nas powinien raz na jakiś czas stosować dietę oczyszczającą. Jedynie w przypadku problemów z układem pokarmowym, chorób serca oraz ciąży należy wstrzymać się od korzystania z tego rodzaju diety.
Najpopularniejszymi rodzajami diet oczyszczających są: dieta oczyszczająca owocowo-warzywna i dieta oczyszczająca oparta na sokach.
Dieta oczyszczająca owocowo-warzywna wiąże się z dostarczaniem organizmowi jak największej ilości witamin. Początkowo wprowadzone zostają jedynie owoce, następnie świeże warzywa, a w końcowej fazie diety - nabiał. Oczyszczanie organizmu odbywa się etapami, przy czym ważne jest, aby ściśle przestrzegać ich kolejności. Dieta trwa dziesięć dni, a ponieważ organizm otrzymuje dawkę jedynie sześciuset kalorii dziennie, pierwsze skutki kuracji odczuwalne są już w pierwszych dniach jej stosowania.
Dieta oczyszczająca oparta na sokach twa tylko trzy dni i opiera się na zastosowaniu różnego rodzaju soków. Zastępują one lub redukują spożywanie stałych posiłków. Dieta oczyszczająca tego typu jest łatwa w zastosowaniu, gdyż zbędne staje się przygotowywanie specjalnych posiłków. Opiera się na sokach, które mogą zawierać jabłka, banany, marchew, ananas, a nawet kapustę, szpinak czy buraki.
---
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz